Samenwerken in loondienst in een onderneming waar
iedereen ´eigenaar´ is?
Dat kan in een werknemerscoöperatie. Als lid van deze coöperatie heb je, net als alle ander leden, inzage in de financiën, besluit je met elkaar over salarissen, inkoopdeals en teamactiviteiten. Maakt de coöperatie winst? Dan profiteer jij, en ieder ander lid, daar ook van. We bieden het complete pakket aan voor € 1.490,-.
In dienst en ook eigen baas
In de werknemerscoöperatie ben je zowel eigen baas als in dienst. Op basis van vertrouwen bepaal je met elkaar het beleid en deel je in de winst. Het samenwerken als zelfstandig ondernemer, zzp´er of freelancer is vaak ook fiscaal de meest voordelige oplossing. Andere goede redenen om in dienst te treden van je eigen coöperatie zijn:
- Veel onderlinge afstemming over werkafspraken.
- Wanneer het goed is als er één duidelijke leidinggevende of coördinator is
- Doorbetalen van betrokken mensen bij ziekte en vakantie
- Wanneer het als zelfstandig ondernemer niet haalbaar of handig is om aan alle geldende regels en voorwaarden, zoals de DBA wetgeving, te voldoen.
Werknemerscoöperatie
Een werknemerscoöperatie is een groep mensen die samenwerkt vanuit een coöperatie waar ze zelf in dienst zijn. De coöperatie verdient geld. Hiervan worden eerst de kosten en salarissen betaald. Het geld dat overblijft krijgen medewerkers als winst uitgekeerd. Je hebt als medewerker een volwaardige stem in het bepalen van het beleid en het eventueel aanstellen van een coördinator, een manager of een directeur.
Als zelfsturend team aan de slag
Alle leden in de werknemerscoöperatie vormen ´de werkgever´. Iedereen heeft dus even veel te vertellen. Ook over iedere lid-werknemer. Je kunt in dit geval spreken van een zelfsturend team. Als team kun je naar eigen idee de onderlinge uitwisseling van kennis en ervaring organiseren, regel je samen de werkzaamheden en bespreek je het resultaat van een afgerond project (evaluatie). Je maakt ook samen afspraken maken over de inkoop van scholing, over werktijden en roosters en over vervanging bij ziekte.
Bestuur en democratie
In de algemene ledenvergadering valt de beslissing voor wie in het bestuur van de werknemerscoöperatie plaatsneemt. Dit bestuur is verantwoordelijk voor de dagelijkse bedrijfsvoering en vertegenwoordigt de werknemerscoöperatie dus als bedrijf (extern) en als werkgever (intern). Het bestuur dient zich te houden aan de doelomschrijving van de werknemerscoöperatie zoals die in de statuten is opgenomen.
Het is verstandig en democratisch als iedereen een keer zitting neemt in het bestuur.
Salaris en winst
Als werknemer krijg je je salaris uit de coöperatie. Salarissen zijn vaak de grootste kostenpost. Als je als groep goed samenwerkt en voldoende opdrachten binnenhaalt, kan er ook winst ontstaan. In de algemene ledenvergadering nemen deelnemers het besluit over hoe wordt omgegaan met de winstuitkering.
Maar wat doe je als er verlies optreedt? Dan is het verstandig om bij de oprichting van de coöperatie de mogelijkheid om de aansprakelijkheid van de leden voor een tekort in het vermogen van de coöperatie uit te sluiten. Neem dan de toevoeging U.A. op de naamgeving. Het uitsluiten van deze aansprakelijkheid beschermt het privévermogen van de werknemers en levert een belangrijke waarborg op voor de werknemers.
Werknemer én werkgever in één
Omdat je zowel werknemer als werkgever bent voel je je ook mede verantwoordelijk. Ook (ex-)zelfstandigen die door de Wet DBA niet langer verzekerd zijn van hun opdrachten voelen zich thuis in deze vorm van samenwerking.
De verhouding tussen werknemerscoöperatie en de werknemers blijft er één die beheerst wordt door het arbeidsrecht. De ledenovereenkomst zorgt er voor dat er een verplichting is op doorbetaling van loon bij ziekte en ontslag. Het ligt er wel aan in welke werknemerscoöperatie je opereert. Een algemeen verbindend verklaarde cao kan dan van invloed zijn op de arbeidsvoorwaarden. Eindigt de arbeidsovereenkomst dan eindigt ook het lidmaatschap of andersom.
Je besluit samen
Met elkaar spreek je af hoe je zaken beslist. Dit neem je op in de statuten van de werknemerscoöperatie. Het kan zijn dat je een besluit neemt op basis van een meerderheid van stemmen. Het kan ook verstandig zijn om een andere norm toe te passen. Bijvoorbeeld besluitvorming bij consent op basis van het sociocratische besluitvormingsmodel, waarin is vastgelegd dat ieder besluit voldoende gesteund is door alle werknemers.
Je kunt zelf ook met elkaar afspreken hoe vaak je een ledenvergadering houdt. Het wettelijke minimum is één keer per jaar. Of over arbeidsvoorwaarden en/of over de verdeling van bevoegdheden tussen bestuur en algemene ledenvergadering.
Wij leveren een compleet pakket
Wij hebben verschillende werknemerscoöperaties opgericht, waaronder een zorgcoöperatie welke nu als volwaardige zorgverlener haar diensten aanbiedt. Wij kunnen je hierover alles vertellen en bieden ook ondersteuning op arbeidsrechtelijke zaken, zoals de arbeidsovereenkomst tussen de coöperatie en de leden.
Ons pakket bevat:
- Een oprichtingsgesprek met onze adviseur, waarin we ingaan op jullie specifieke situatie en de bestuurlijke aspecten.
- Heldere statuten, waarbij een standaard coöperatie de link wordt gelegd met het werknemersschap.
- Een controle door onze jurist arbeidsrecht op de goede relatie tussen de werkgever-werknemer relatie. Zij kijkt ook naar cao-aspecten.
Wij bieden je dit pakket aan vanaf € 1.490-, exclusief BTW. Dit is inclusief de oprichting bij de notaris.
Meer informatie
Wil je meer weten over de werknemerscoöperatie, neem gerust contact op met Jeroen Leclercq
Heb je een vraag? Bel ons!
Dat kan ook via Whats App
+44.7783.946123
Of stuur een e-mail
jlq@jlqconsultancy.nl
Strategisch samenwerkingsadvies
coöperaties voor MKB en zorgprofessionals