Verschillen tussen de maatschap en andere samenwerkingsvormen zijn er genoeg, maar welke van die samenwerkingsvormen is nou de juiste voor jouw bedrijf of (medische) praktijk?
Een maatschap is feitelijk een contractuele samenwerking, zeg maar een VOF+ (Vennootschap Onder Firma) met dit grote verschil dat de ‘vennoten’ in een VOF willekeurig hoofdelijk aansprakelijk zijn en in een maatschap iedere maat voor een gelijk deel.
Maatschapsovereenkomst
Een maatschapscontract is niet perse noodzakelijk, maar wel sterk aan te raden om:
- de onderlinge verhoudingen en de aansprakelijkheid te regelen;
- zaken als winstdeling en continuïteit te waarborgen
Maatschappen hebben géén rechtspersoonlijkheid en zijn er in verschillende variaties en samenstellingen.
Kosten maatschap
Ook wel ‘stille maatschap’ genoemd. De naam zegt het al: in een kostenmaatschap deel je de algemene kosten met de specialisten waar je mee samenwerkt. In principe worden de gezamenlijke kosten in gelijke delen over de maten verdeeld. Dit kan gaan over bijvoorbeeld:
- de huur van een gezamenlijk pand
- gebruik van (medische) apparatuur
- voeren van de administratie
- ondersteunend personeel
- etc.
De maten draaien binnen de kostenmaatschap hun eigen praktijk onder hun eigen naam, hebben hun eigen klanten en ondernemen dus zelfstandig voor eigen rekening en risico en declareren zelfstandig. De maatschap gaat als onderneming geen contracten aan met de klanten van de maten. De betrokken maten zijn zelf aansprakelijk en lopen zelfstandig het zakelijk risico, vaak is het beroepsdeel van dat risico te verzekeren binnen een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Hier kan een faciliterende- of inkoopcoöperatie een alternatief bieden.
Openbare maatschap
Ook wel ‘reguliere maatschap’ genoemd. Hier is de maatschap als contractuele samenwerking wél een partij tussen de klant en de maten. Dus alle overeenkomsten lopen dóór de maatschap en de maatschap declareert ook namens de maten bij klant of zorgverzekeraar. Alle maten werken onder de naam van de maatschap.
Vaak zijn de maten gebonden middels een geldelijke investering het maatschapsaandeel. Als een nieuwe maat toe wil treden tot de maatschap moet daar over vergaderd worden door de zittende maten en zal de nieuwe maat zich in moeten kopen. Het kapitaal wat daarmee in de maatschap gestort word meestal gebruikt om een vertrekkende maat uit te kopen. In het geval van uitbreiding wordt dit kapitaal gelijk verdeeld over de zittende maten.
Als je maat bent in een maatschap ben je in financieel én in zakelijk opzicht onderdeel van het bedrijf. Dat betekent dat al je klanten voortaan via de maatschap worden bedient en je al je kennis en kunde in dienst van de maatschap in moet zetten. Alle aansprakelijkheid, maar ook de winst wordt gelijk verdeeld over de maten, eventueel naar rato van inzetbaarheid afgemeten.
Maatschap of coöperatie
Zoals hierboven omschreven is een maatschap een prima samenwerkingsvorm voor medisch- en zakelijk professionals, zoals:
- (tand)artsen;
- fysiotherapeuten;
- advocaten;
- huisartsen;
- psychologen;
- etc.
De jonge generatie (medische) professionals wil zich echter steeds minder binden aan één bedrijf of praktijk en blijft liever flexibel. Hierdoor ontstaat er een verschil in belangen tussen de vertrekkende maten (pensioen) en de nieuwe maten die aantreden en zich niet meer in willen of kunnen kopen. De pensioenplanning van de vertrekkende maten is daarnaast vaak zo ingericht dat het maatschapsaandeel daar een groot belang in heeft. Daarnaast wil je als vertrekkende maat ook graag wat terug zien van de investering die gedaan zijn in de vorm van kennis en ontwikkeling van de het bedrijf of de praktijk. Vaak hebben de vertrekkende maten gedurende lange tijd zo’n bedrijf of praktijk van de grond af opgebouwd en succesvol gemaakt.
Daarnaast zijn maatschapscontracten vaak complex en in de loop van de tijd vaak aangepast of uitgebreid en in het slechtste geval achterhaald. Hier kan de coöperatie, veel in combinatie met een BV, een rol gaan spelen, want deze kent leden, en geen maten, waardoor de structuur van het geheel eenvoudiger wordt.
Daarnaast is het vaak mogelijk om zonder hulp van een bank het bedrijf over te doen aan de nieuwe generatie professionals en heeft een coöperatie wél rechtspersoonlijkheid waardoor de gezamenlijke aansprakelijkheid een stuk beter te regelen is.
Heb je een vraag? Bel ons!
Dat kan ook via Whats App
+44.7783.946123
Of stuur een e-mail
jlq@jlqconsultancy.nl
Strategisch samenwerkingsadvies
coöperaties voor MKB en zorgprofessionals