Coöperaties voor zelfstandig gevestigd zorgprofessionals
Werk je als professional of ZZP-er in de thuiszorg, als verpleegkundige, fysiotherapeut of BIG-geregistreerde zorgverlener via een zorgorganisatie of samen in de praktijk? Dan weet je dat deze organisaties vaak een flinke marge krijgen. Die marge gaat vaak af van de jouw verdiensten als zorgprofessional. Dat kan voordeliger! Met bijvoorbeeld de oprichting van een faciliterende, een ondernemers- of werknemerscoöperatie. Samen met onze zorgspecialist maakt u de juiste keuze.
Een coöperatie is een oplossing
Sinds 2015 is de thuiszorg binnen de AWBZ overgeheveld naar de WMO en is de gemeente verantwoordelijk. Vanaf die tijd heb je als samenwerkende zzp’er, zelfstandige of freelancer meerdere mogelijkheden voor financiering. Door de wet DBA, ook al is de handhaving uitgesteld, zijn zorgorganisaties en praktijken voorzichtiger met het inhuren van zzp’ers. Het werken als zelfstandig gevestigd zorgprofessional voor dezelfde opdrachtgever is daardoor lastiger geworden.
Een coöperatie: zelfstandigheid en hogere vergoedingen
Je kent het vast uit de praktijk: opdrachtgevers als gemeenten, zorgkantoren en verzekeraars doen niet graag zaken met ‘losse’ professionals. Zij geloven meer in het samenwerken met coöperaties van zorgverleners, zorgcoöperaties die al WTZi erkend zijn. Ook als je werkt voor individuele cliënten, al dan niet met Persoonsgebonden budget (PGB’s), helpt het als je samenwerkt in een coöperatie. In een samenwerkingsverband werken helpt je bij het verkrijgen van opdrachten, is vervanging geregeld en kun je voldoen aan de kwaliteitseisen die de overheid stelt.
Er zijn drie keuzes
Als je als zelfstandig ondernemer voor grotere opdrachtgevers wilt blijven werken dan is een ondernemerscoöperatie het beste model. De coöperatie werkt dan als een zorginstelling. Je kunt dan zelfs een WTZi erkenning aanvragen. Je dient wel voldoende flexibel en zelfstandig te kunnen werken (niet in een vast rooster bijvoorbeeld). Het is ook wenselijk om naast de coöperatie andere opdrachtgevers te hebben. Zo kun je gebruik maken van de ondernemersaftrek. Je kunt dan denken aan PGB’s of on-gecontracteerde zorg, of als ZZP-er voor andere zorginstellingen die vaak vaste medewerkers vervangen met ZZP-ers tijdens ziekte en vakantie.
Wij zorgen ervoor dat de statuten worden uitgebreid met de benodigde bepalingen voor de WTZi erkenning en met de belangrijkste punten uit de zorgbrede governancecode. Je betaalt bij ons voor dit uitgebreide pakket een bedrag vanaf € 1.590,-. Dit is exclusief BTW. De totale kosten kunnen dus meer bedragen. Dit hangt af van de specifieke eisen die gelden voor de groep die jullie willen hebben.
Je kunt ook kiezen voor een faciliterende coöperatie. Deze vorm is vooral geschikt als je werkt voor individuele cliënten, bijvoorbeeld in de verzekerde zorg of op basis van PGB’s. Maar ook als je zelf je cliënten regelt en je alleen behoefte hebt aan zakelijke en administratieve ondersteuning zoals een declaratiesysteem, nascholing en je de inkoop van materialen regelt. Binnen de faciliterende coöperatie houdt je als lid je eigen opdrachtrelatie met je klanten. Ook de marketing, declaraties, je website, administratie en eventuele vervanging wordt in deze rechtsvorm geregeld. Je fiscaal ondernemerschap is geen probleem. In deze vorm kun je echter niet alleen voor grotere klanten werken.
Wil je wel invloed uitoefen op de manier van werken, maar geef je minder om het zelfstandig ondernemerschap met alle bijkomende verplichtingen? Denk dan aan een werknemerscoöperatie. Je bent dan in dienst van de coöperatie, het grote geheel. Je ontvangt een normaal salaris. Met elkaar bepalen jullie het beleid, alsook hoe wordt omgegaan met winstuitkering. Zo blijft het mogelijk om ook voor grote opdrachtgevers te werken, in een ondersteunende rol en in roosters.
Complete aanpak
Jeroen Leclercq biedt samen met verschillende professionals en adviesbureaus in de zorg een complete aanpak om te komen tot een eigen zorgcoöperatie. Na een telefonisch consult maken we een afspraak voor een eerste adviesgesprek. In dit gesprek vertellen we je wat het betekent om samen te werken in een coöperatie en kunnen jullie al wat documenten ondertekenen in aanloop naar de oprichting.
We vertellen je wat je nodig hebt voor een WTZi erkenning en over mogelijke zorgaanbestedingen. Als we het vervolgens eens zijn over de inhoud van de statuten wordt jullie coöperatie opgericht bij onze notaris.
Heb je een vraag? Bel ons!
Dat kan ook via Whats App
+44.7783.946123
Of stuur een e-mail
jlq@jlqconsultancy.nl
Strategisch samenwerkingsadvies
coöperaties voor MKB en zorgprofessionals