Samenwerkingsconsult: advies over een passende rechtsvorm
Als je als zelfstandig ondernemer wilt samenwerken met andere ondernemers, dan kun je kiezen uit verschillende rechtsvormen. Er zijn verschillende ondernemingsvormen waarin kan worden samengewerkt. Er is bijvoorbeeld keuze uit een BV (Besloten Vennootschap), een coöperatie, een maatschap, een VOF (Vennootschap onder Firma) of misschien zelfs een stichting. Wij geven je een duidelijk en bruikbaar advies over welke vorm het best bij jullie past. Maak dus snel een afspraak met onze expert. Voor een samenwerkingsconsult rekenen we eenmalig € 450,-, excl. BTW.
Een helder advies
Je hebt met andere ondernemers en initiatiefnemers een goed idee van wat jullie met elkaar willen bereiken en je wilt hiervoor een samenwerking inrichten. In een samenwerkingsconsult met onze specialist gaan we in op doelen die jullie willen behalen. Aan het eind van dit gesprek heb je een goed idee welke rechtsvorm het meest aansluit bij jullie wensen, hoe je deze kunt inrichten en wat je verder nodig hebt aan overeenkomsten en afspraken.
Voor het samenwerkingsconsult rekenen we een bedrag van € 450,- Dit is exclusief BTW. Als je vragen hebt over belastingen, adviseren we je eventueel aanvullend advies te vragen aan een fiscalist of accountant.
Bespreek met elkaar hoe je gaat samenwerken
Als je gaat samenwerken is een gedragen businessplan de juiste basis om te starten. Net als voor je eigen bedrijf. Bij samenwerken gaat het over het creëren én het verdelen van waarde. In het plan staat hoe jullie omgaan met opbrengsten. Je kunt deze gelijk verdelen. Je kunt er ook voor kiezen dat iedereen vooral aan zijn eigen activiteiten verdient en dat je bijvoorbeeld een bepaald percentage betaalt aan marketing.
Bescherm je eigen belangen
Stel: je hebt zelf een sterk merk ontwikkeld, een briljant idee, computerprogramma of je werkt volgens een vernieuwde manier. Je wilt hier graag met andere ondernemers aan werken, maar het niet helemaal uit handen geven. Dan is een combinatie van een rechtsvorm of een of meerdere overeenkomsten de oplossing. Welke vorm je ook kiest, voor de partners die gaan meedoen moet er een evenwicht zitten tussen hun inbreng (verantwoordelijkheid, risico’s) en de voordelen (opbrengsten, zeggenschap).
Vergoedingen bij verkoop
Tegenwoordig bestaan veel coöperaties uit zelfstandige professionals zoals IT’ers, interim managers of adviseurs. Iedereen heeft zijn eigen specialiteit, regelt zijn eigen verkoop ontvangt dan ook het merendeel van de omzet die hij of zij maakt. Het voordeel van lidmaatschap in een rechtsvorm is dat als je een nieuwe klant aandraagt of je verkoopt een project van een andere partner (een medelid) je meestal tussen de 10 en 25% van de omzet krijgt. Mooi meegenomen!
Je hebt wat te zeggen
Als je de eerste stap neemt tot een samenwerking is het wel zo fijn als je na een jaar niet aan de kant wordt gezet. Het is verstandig dat je zorgt voor voldoende invloed in de samenwerking en extra stemrecht door je eigen zaken goed te regelen. Dit doe je door een coöperatie op te richten of een overeenkomst op te stellen. Als dit de uitkomst is van ons gesprek, dan kun je er van op aan dat we direct inzicht geven in de kosten die daar mee gemoeid zijn. Soms is een aanvullend consult nodig.
Neem contact op voor aanvullende informatie of een afspraak voor een Samenwerkingsconsult via jlq@jlqconsultancy.nl of 0653544195.
Heb je een vraag? Bel ons!
Dat kan ook via Whats App
+44.7783.946123
Of stuur een e-mail
jlq@jlqconsultancy.nl
Strategisch samenwerkingsadvies
coöperaties voor MKB en zorgprofessionals