Waarom wil je een BV oprichten?
Veel gehoord antwoord is het beperken van de (persoonlijke)aansprakelijkheid, maar ook fiscale aspecten zijn vaak een reden om de (persoonlijke) onderneming, dus een eenmanszaak of een VOF, om te zetten naar een BV.
Ook deelname in een ander bedrijf, als aandeelhouder of DGA, kan een reden zijn om voor een BV te kiezen i.p.v. een andere ondernemingsvorm.
Een BV, kan 1 of meerdere aandeelhouders hebben. Hun individuele aandeel leg je reeds bij oprichting vast. We nemen dit meteen op in de Akte van Oprichting waarin verder ook de voorwaarden van oprichting en zaken als winstaandeel geregeld zijn.
Een BV heeft rechtspersoonlijkheid, dat wil zeggen dat de BV zelfstandig overeenkomsten aan kan gaan en hier ook aansprakelijk voor is. Bij een ingebrekestelling wordt dus de BV aansprakelijk gesteld en niet de aandeelhouders, tenzij er buitenwettelijke zaken worden vastgesteld.
Banken en andere contractpartijen willen vaak dat de aandeelhouders ‘hoofdelijk’ mee-tekenen waardoor wel degelijk een hoofdelijke aansprakelijkheid ontstaat van de aandeelhouders. Let hier dus goed op voor je een handtekening plaatst op een overeenkomst van de BV!
Wat heb je nodig om een Bv op te richten
In ieder geval 1 of meerdere oprichter(s), een geldig legitimatie bewijs, ten minste 0,01 Euro.
Daarnaast zijn zaken als een doelstelling voor in de akte van oprichting noodzakelijk en als er meerdere oprichters zijn moet van tevoren worden bepaald hoe groot ieders aandeel wordt. Als er een eenmanszaak wordt voortgezet in een BV is er een waardebepaling (accountantsverklaring), van de inventaris van deze eenmanszaak nodig.
Heb je eerst advies nodig, maak dan een afspraak voor een Samenwerkingsconsult, hier gaan we dieper in op je (jullie) wensen en bepalen gericht wat je (jullie) daarvoor nodig hebt (hebben).
Oprichtingsgesprek BV
In een oprichtingsgesprek bespreken we inhoudelijk wat een BV precies is en met welke voorwaarden deze moet worden opgericht. Wat leg je in de akte van oprichting vast en wat regel je contractueel of met een huishoudelijk reglement, wie word(t)(en) de bestuurder(s).
Daarnaast teken je meteen de volmacht en de documenten welke voor het handelsregister van belang zijn.
Op basis van dit gesprek maken we in concept de akte van oprichting. Het gesprek duurt ongeveer 1,5 uur, daarna handelen we de oprichting per email af. Er vindt dus geen zitting plaats bij een notaris.
Wat zijn de kosten om een BV op te richten
Oprichting van een eenmans BV, met een gestort kapitaal in geld kost 750,- euro exclusief BTW en reiskosten. Voor iedere aandeelhouder meer komt daar 250,- euro bij. Aanvullende overeenkomsten worden op nacalculatie op maat gemaakt, met een kosteninschatting vooraf.
Zijn er alternatieven
Zeker! Een coöperatie bijvoorbeeld. Een coöperatie is veel flexibeler dan een BV en heeft wel dezelfde rechtspersoonlijkheid, daarnaast is het veel makkelijker om bijvoorbeeld ZZP-ers of investeerders aan een coöperatie te binden.
Als voorbeeld ; een investeringscoöperatie of start-up coöperatie kan prima als holding of werkmaatschappij dienst doen, en tegelijkertijd aandeelhouder en bestuurder zijn van 1 of meerdere BV’s. Hierdoor blijft de holding (coöperatie) makkelijk toegankelijk voor nieuwe investeerders en kunnen aandeelhouders ook zonder tussenkomst van de notaris onder voorwaarden weer vertrekken.
Heb je een vraag? Bel ons!
Dat kan ook via Whats App
+44.7783.946123
Of stuur een e-mail
jlq@jlqconsultancy.nl
Strategisch samenwerkingsadvies
coöperaties voor MKB en zorgprofessionals